Ethisch ontwerpspel voor AI

Steeds meer organisaties vinden het belangrijk om ‘ethisch verantwoorde’ AI-toepassingen te ontwikkelen. Maar wat is precies ethisch verantwoord? En hoe ontwerp je AI-systemen die aan ethische richtlijnen voldoen? In dit coöperatieve spel ontwerp je samen ethisch verantwoorde AI-toepassingen.

In het spel worden de spelers benaderd door de startup ‘Ethics Inc.’ om een betrouwbare AI-toepassing te ontwikkelen die voldoet aan Europese richtlijnen. De spelers vormen samen een denktank om de startup te adviseren over hoe zij deze toepassing het best kunnen ontwikkelen. Het spel eindigt als er consensus is bereikt na één of meer rondes. Samen maak je een vertaalslag van abstracte waarden naar de specifieke gebruikerscontext.

Vanuit Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) is dit spel samen met het lectoraat Artificial Intelligence van de Hogeschool Utrecht (HU) ontwikkeld in samenspraak met de NEN. Het spel is grafisch vormgegeven door YURR.studio. Je kunt een fysiek exemplaar bestellen door een mail te sturen naar info@stt.nl (€15,00 excl. verzendkosten). De kaarten zijn ook als PDF te downloaden om zelf uit te printen.

Om het spel te evalueren en te verbeteren is een vragenlijst voor gebruikers samengesteld. Deze is HIER te vinden (deze link brengt je naar de vragenlijst op de website van crowdtech).

Meer weten? Het gedachtegoed achter het ontwerpspel is verder uitgediept in het paper An Agile Framework for Trustworthy AI welke is geaccepteerd voor de ECAI-2020 Workshop “New Foundations for Human-Centered AI”. Zie voor meer informatie ook de projectpagina van de HU of onderstaande samenwerkingspartners.